Aandelen verkopen of afdekken?

Mogelijkheden om uw portefeuille af te dekken zijn Warrants of opties, echter heeft de volatiliteit invloed of kunnen deze derivaten reeds erg hoog noteren vanwege de hoge stand van de volatiliteit. Limited Speeders bieden het voordeel dat de volatiliteit (bijna) geen invloed heeft op de prijs en het uitermate gemakkelijk is om te berekenen hoeveel Speeders u nodig heeft om uw  portefeuille precies af te dekken tegen een daling.

Berekening: om te berekenen hoeveel Limited Speeders short u nodig heeft deelt u de waarde van uw portefeuille door de huidige koers van de AEX en vermenigvuldigd dit met 10.

Formule: (waarde portefeuille / huidige koers AEX) * ratio 10.

Voorbeeld: u hebt een portefeuille met een waarde van 10.000 EUR, de AEX noteert op 250 punten. Wij raden een Limited Speeder Short aan waarbij het financieringsniveau tenminste 10% boven de huidige koers noteert.

Aantal benodigde Limited Speeders short is 400 ((10.000 / 250) * 10). Bij een koers van de AEX-index van 250 noteert de Limited Speeder Short 275 ongeveer 2.60 EUR. De totale investering voor de afdekking is 1.040 EUR.

1. Stijging van de AEX-index met 15%.
Invloed op uw portefeuille : 10.000 EUR + 15% = 11.500 EUR
Koers Limited Speeder: waarde 0 (beëindigd)

Netto: uw Speeder is waardeloos beëindigd (-1.040 EUR), uw portefeuille steeg met 1.500 EUR; + 460 EUR.

2. Daling van de AEX-index met 15%
Invloed op uw portefeuille : 10.000 EUR - 15% = 8.500 EUR
Koers Limited Speeder: waarde 6.40 EUR (geschat)

Netto: uw portefeuille verloor 1.500 EUR, uw Speeder steeg met 1.520 EUR;  + 20 EUR.

Risico: de afdekking van uw portefeuille werkt alleen bij een goed gespreid mandje aandelen; de portefeuille dient een hoge correlatie hebben met de AEX-index. Wanneer het stop loss-niveau is bereikt is de bescherming vervallen; kies een Limited Speeder met een stop loss-niveau ver genoeg verwijderd van de huidige koers van de AEX-index. In de berekening is geen rekening gehouden met transactiekosten en belastingen.

Aandelen verkopen of afdekken?
Dek uw portefeuille af met Limited Speeders!
(Ga met een gerust gevoel op vakantie!)

Situatie: u hebt een beleggingsportefeuille die bestaat uit meerdere aandelen (uit de AEX-index) en u verwacht een daling of u wenst geen neerwaarts risico meer te lopen, zeker niet wanneer u op vakantie bent. Tevens kunnen fiscale motieven u weerhouden om uw positie te verkopen.